недеља, 26. децембар 2010.

Najbolje što imamo!

Nedavno su održani izbori u vladajućoj stranci. Hvalile su se demokrate kako će prvi put biti korišćene elektronske kartice pri glasanju i naravno sistem je pao, kao što, u ostalom, sistem uvek padne kad oni umešaju prste. Naprezali su se i da objasne kako je demokratski i to što, prvi put od osnivanja stranke, u trci za predsednika članovi nemaju izbor i mogu da glasaju isključivo za Tadića.

Dosta budalaština se moglo čuti, ali meni je najzanimljivija bila ona u kojoj je novi stari predsednik stanke podilazio svom stadu partijskih glasača pričom kako su oni pokretačka snaga Srbije, puni entuzijazma, želje za dokazivanjem, najobrazovaniji, najpametniji i sve naj... Kako stado ume samo da prati svog čobanina ili ovna predvodnika svejedno, tako su i lokalni funkcionerčići preuzeli istu priču. I u našoj maloj nerazvijenoj opštini moglo se čuti kako naša predenost leži u isto tako naj, naj ljudima i naj, naj timu demokrata.

E sad, neko bi i mogao da poveruje u to, ali samo, ukoliko nema pojma ko su kadrovi koje je vlast (čitaj DS) postavila na direktorska i druga upravljačka mesta u svojoj nadležnosti, kao što su mesta direktora KDS „Kablovska BK“, DJKP „Usluga“ predsednika Saveta MZ... Na ta mesta su, po pravilu, postavljani partijski članovi koji nemaju ni obrazovanje, ni radno iskustvo potrebno za obavljanje rukovodećih funkcija.

Moram da priznam da su mene uverili da to jeste ono najpametnije, najsposobnije, najobrazovanije i sve naj što oni imaju! Ostaje samo da me ubede u to da je prednost Karlovca uptravo u tome što na ta mesta nisu došli npr. menadžeri, pravnici, neki iole obrazovani kadrovi.

Da je, kojim slučajem, na mesto direktora KDS-a imenovan, recimo, pravnik sada ne bi došlo do situacije da jedan radnik tuži to preduzeće zbog nezakonitog otkaza. Direktor bi znao da ne može da da otkaz nekom radniku samo zato što mu je to rekao partijski šefčić. Taj pravnik bi pogledao ugovore i za nekoliko minuta shvatio da, i pored najbolje volje da udovolji svom nadređenom (u partijskoj hijerarhiji), ukoliko to uradi njegovu odluku će poništiti inspektor za rad. Tako bi izbegao blamiranje pred sudijom, svojim radnicima, građanima Karlovca ali takođe bi sprečio tužbu. Ovako imamo situaciju u kojoj se direktor potpuno izblamirao jer je morao da vrati na posao radnika kome je prethodno dao otkaz i da mu isplati plate za period kada ovaj nije ni radio. Naravno ne iz svog džepa!

Da je, kojim slučajem, na mesto direktora KDS-a imenovan, recimo, menadžer ne bi moglo da se desi da npr. nekoliko dana nema sportskih programa jer je NEKO zaboravio da otkupi signal ili da za godinu dana ne dođe do poboljšanja usluge (kvalitetnije slike, programa...) Od menadžera bi se moglo očekivati da napravi plan razvoja preduzeća, unapređenja poslovanja. Ovako imamo situaciju u kojoj direktor Kablovske BK, umesto da brine o radu preduzeća na čijem je čelu, razmišlja o tome kako da zavrne 40 uličnih sijalica. Pregovara sa MZ i Uslugom ko treba da odvoji novac za kupovinu 22 bele i 18 žutih svetiljki (izvinjavam se ako broj i nije baš najprecizniji☺).

By the way, u mojoj ulici već skoro mesec dana ne radi nekoliko uličnih sijalica. Eto koliko uspešno radi i taj posao!

Privatnik bi direktoru svog preduzeća, koji ovako radi, automatski dao otkaz. U stvari, kad bolje razmislim, ni jedan privatnik ne bi zaposlio nekog bez ikakvih kvalifikacija osim u slučaju da želi da plaća penale iz svog džepa i na kraju propadne.

Pošto to nije privatno preduzeće imamo situaciju da se na upravljačka mesta postavljaju kadrovi čija je jedina kvalifikacija partijska knjižica i neizmerna sklonost ka šlihtanju partijskim vođama. A rezultat svega toga? Rezultat je poražavajući!

2 коментара:

  1. Kad već pričaš o blamu, moram da ti kažem da je to osećanje za koje je preduslov da shvatiš gde si uprskao, a da ti je stalo da o tebi misli lepo još neko osim pretpostavljenog.
    Drugo, DS je jedina stranka u Srbiji (uz GS), koja je na izborima za predsednika imala više od jednog kandidata, dok je bila Demokratska stranka, tj. dok UDBA nije ubila Đinđića i dovela Tadića.
    Sad, kao i u svakom socijalizmu, svaki voljeni predsednik sa funkcije se povlači samo u sanduku.

    ОдговориИзбриши
  2. "Karlsdorf"zasto ne Moj Banatski Karlovac?
    nostalgija za Austria-Hungary ili?

    ОдговориИзбриши