среда, 6. април 2011.

I posle svega spremni za dogovor!

Radnici Banata, koji već deseti dan štrajkuju ispred fabrike, odlučili su da, ponovo, odu na pregovore sa poslodavcem pokušavajući da nađu rešenje za izlazak iz štrajka. U saradnji sa predstavnicima Samostalnog sindikata zaposlenih Vojvodine definisali su uslove pod kojima će okončati štrajk.

Zahtevi koji su definisani su, pre svega, vraćanje štrajkača u okvire fabrike, isplata drugog dela plate za februar i pola plate za mart mesec tekuće godine, kao i da se poslodavac jasno opredeli i definiše o njegovim mogućnostima uplate penzionih i socijalnih doprinosa za radnike.

Ukidanje suspenzija radnicima, koji su u štrajku je preduslov postizanja bilo kakvog dogovora. Prema oceni predsednika Izvršnog odbora sindikata, Miodraga Bradonjića, donošenje odluke o suspenziji je bio pokušaj demonstriranja sile od strane poslodavca i zastrašivanje i onih koji su u štrajku i onih koji su trenutno na radnim mestima, jer suspenzijama nije bilo mesta.

Bradonjić je, takođe, izjavio da je sve što je, do sada u vezi sa ovim štrajkom urađeno, urađeno u skladu sa važećim zakonom o štrajku i da su radnici zakon ispoštovali što se ne može reći za drugu stranu. “Poslodavac je u više navrata napravio povredu zakona o štrajku samim tim što nije utvrdio minimum procesa rada, na čemu smo mi iz sindikata jako insistirali.“ - dodao je Bradonjić.
Ukoliko do dogovora sa poslodavcem ne dođe zaposleni najavljuju da su spremni na radikalizaciju štrajka.

Нема коментара:

Постави коментар