четвртак, 27. јануар 2011.

EKOLOŠKI POKRET


Banatski Karlovac je, kao i čitava opština Alibunar, predodređen da svoje razvojne šanse traži u turizmu, poljoprivredi i eventualno prehrambenoj industriji.
Za bilo koju od ovih opcija da se opredeli, ova zajednica je prisiljena da prethodno obezbedi nužne ekološke preduslove. U ovakvu životnu sredinu turisti neće dolaziti, niti će odavde neko hteti da kupi hranu.
Crne tačke naše ekologije naročito su vidljive u Karlovcu, i sve su nezaobilazne i locirane uz međunarodni put, počev od divlje deponije, preko stovarišta sekundarnih sirovina do smrdljivih kloaka na izlasku prema Vršcu, u koje se izlivala kanalizacija sa farme svinja.
Rešavanje ovih problema ne zahteva mnogo novca iz budžeta, jer je svaka firma u obavezi da drži pod kontrolom emisiju zagađivača, a kad je u pitanju divlja deponija, sve ide na ruku rešavanju, jer su i zakoni u tom pogledu jasni, postoje rešenja inspekcijskih organa, od opštinskih do republičkih, čak je vlada i finansijski podržala dislokaciju i rekultivaciju objekta.
Nameće se prost zaključak: lokalna vlast je ili zlonamerna ili nesposobna, i u tom smislu ista kao sve koje su joj prethodile, i po svemu sudeći ista kao ona koja će je naslediti.
Oni će dozvoliti privatnom vlasniku klanice da ne plaća obavezne doprinose državi, da ne isplaćuje plate zaposlenima, čak će umesto njega plaćati nekom crkavicom te nesretnike kako bi ponovo došli da mesecima rade bez naknade.
Oni će dobiti novac od Republike da urade projekat sanacije i rekultivacije prostora na koji su smestili deponiju, a onda skoro dve godine neće mrdnuti prstom da nešto urade, niti ih iko pita šta su sa novcem uradili.
Očigledno je da na lokalnu vlast treba izvršiti pritisak da svoj posao radi.
Pritisak pojedinca, bez podrške osiromašenih i anesteziranih građana, teško da može dati rezultate.
Nužno je organizovati se i na inertne i okoštale institucije lokalne vlasti delovati zajednički.
Takvo jedno udruženje, neprofitno i nepolitičko, mogao bi niti EKOLOŠKI POKRET.
Ekološki pokret već postoji u opštini, mada je njegov rad poslednjih godina zamro. Treba ga podržati i pokrenuti da radi.
Kako je Karlovac u posebno teškoj situaciji, može se organizovati i mesni ekološki pokret, ukoliko ima dovoljno zainteresovanih.
Kada sam ja pošao u školu,  OŠ „Dušan Jerković“ imala je 1008 đaka. Danas nema ni polovinu tog broja. Hajde da se potrudimo da barem to malo dece izraste u zdrave ljude.

Hajde da napravimo pokret koji neće skupljati članarinu, neće tražiti i rasipati donacije, koji će funkcionisati na entuzijazmu i svesti da imamo obavezu prema deci koja dolaze.

Pozivam one koji bi da se uključe u rad Ekološkog pokreta Alibunar, ili bi želeli da formiramo pokret u Banatskom Karlovcu,  da mi se radi dogovora jave na blog ili na e-mail strahinjavlajovic@gmail.com, telefonom ili lično.

2 коментара:

  1. Ahhhh gospodine Srahinja, zar stvarno predpostavljas da ce neko da te prati....? Uzalud se nadas, proslo je vreme pokreta GORANA
    Kako bi bilo sa novim temama. Kako primecujem pocale je "Novicizaija" u smisli udruzenja LIDER. Uvek kad se pare namirisuoni PRAVI na brzinu osnuju neko udruzenje. Podsecam na SINDIKAT, za evropsku srbiju (pop), udruzenje NAMACKO-SRPSKO PRIJATELJSTVO...tu para vise nema ali novi lideri su na potezu...............

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani, nisam siguran da sam razumeo poruku iz vašeg komentara, pa nisam siguran ni šta mislite o "liderima".
    Slušamo stalno od Predsednika da smo lideri u regionu, dok je meni jasno da smo lideri samo u bedi.
    Što se novca tiče, mislio sam da on nije ni potreban ekološkom pokretu, a ko o novcu razmišlja - ide u z vlast, ne protiv nje.

    Hvala na javljanju, ono što nam najviše nedostaje jeste razmena mišljenja.

    ОдговориИзбриши