недеља, 13. март 2011.

TRAGIKOMEDIJA KOJU SMO ZASLUŽILI


Već sam pisao o zvaničnoj internet prezentaciji MZ Banatski Karlovac, o tome kako je solidno napravljena i kako je obećavala, kako je u startu gotovo svakodnevno ažurirana novim sadržajima, kako je pokrenula živu razmenu ideja na forumu, dok nekima nije zasmetao višak pismenosti i objektivnosti.

Kako sada izgleda ovaj medij za koji je iz budžeta izdvojeno 200.000 dinara?

Mesecima, na naslovnoj strani nema nove vesti, već se dve-tri bajate vrte sve vreme.

To što su bajate I nije najbolnija tačka naše stvarnosti.


Na naslovnoj strani, u obećavajućoj rubrici " Razvoj i investicije", a pod poetskim naslovom "Praznik za čula", mesecima se vrte ovi biseri:

У организацији Удружења грађана „Лидер+“ Банатски Карловац, у петак и суботу одржане су изложба и конференција чији је циљ био подстицање руралног развоја...
Конференцију је, у петак на Девојачком Бунару, отворио председник СО Алибунар Душан Јовановић подржавши овакве и сличне подухвате који воде отварању нових радних места и запошљавању. 
Подсетимо да је Европска унија за реализацију 32 пројекта у оквиру Програма „Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ“ издвојила 3,5 милиона евра, а од тога је удружењу „Лидер +“ припало 73.000 евра.


Šta pada u oči u ovih svega nekoliko redaka?

Prvo, predsednik SO je podržao projekat organizacije  „Лидер+“, kao da istu vodi njegov rođeni brat! Nesebično!

Drugo, otkad takvi poduhvati i takvi ljudi vode отварању нових радних места и запошљавању, iz  Karlovca je u izmešten pogon za izradu gajbica, klanica mesecima ne isplaćuje plate radnicima i malo-malo pa ne radi, "Peščara" je podelila radne knjižice traktoristima... 
I, kako sami navode na svom sajtu  http://leader.org.rs/map/ "Према подацима АПВ из 2005. стопа незапослености је 35,92%. Према најновијим подацима из РЗТР стопа незапослености је 46,7%." Ako isti nastave da nas zapošljavaju, u Karlovcu će primanja imati samo penzioneri, redukovana i na ograničeno vreme.

Treće, seća li se neko postupka dodele 73.000 eura pomenutoj organizaciji i ko je još učestvovao na konkursu za dodelu istih?


Sledeći tekst još duže se vrti na naslovnoj strani sajta MZ, a naslov još više miriše na začine iz demagoške kuhinje regionalnih lidera "Lek protiv siromaštva – počeo otkup bilja"
Evo samo jedne rečenice o razvoju i investicijama za ljubitelje redovne zarade:

Љубитељи природе, свежег ваздуха, шетње, редовне зараде и брзе исплате имају шансу да из природе уберу и до 2.500 дин за дан!

No comments!

Žao mi je što nisam kao filantropi koji nude redovnu zaradu, ali ako ima neko kome nije jasno šta je ovde jadno, ponižavajuće, tragično-smešno... Onda taj, čak i ako je gladan,  ima previše u odnosu na to koliko je zaslužio.

2 коментара:

 1. Анониман13. март 2011. 17:08

  Nismo bolje ni zaslužili kada smo dozvolili da nam vlast ove naše opštine budu takvi likovi i kad gledamo i ne činimo ništa povodom toga skoro tri godine.
  I OPET ĆE DOĆI IZBORI,I OPET ĆE ZA MALO HLEBA I IGARA,ISTI LIKOVI OBUČENI U BOJE STRANKE ČIJI STATUT I PROGRAM NISU NI PROČITALI,I ČIJI SU OBRAZ OBRUKALI MILION PUTA, DA DOBIJU VEĆINU U KARLOVCU IAKO 80 POSTO MLADIH NIJE NI VIDELO IKAKVU KORIST OD NJIHOVIH NAZOVI PROJEKATA,IAKO IM SE OVI LIDERI I LIDERI PLUS SMEJU U LICE I IZIGRAVAJU NJIHOVU INTILIGENCIJU.
  PA neka DO 2042,U KARLOVCU ĆE JEDINI ŽITELJI BITI BAŠ TI LIDERI I NJIHOVI POTOMCI,JER ĆE JEDINO NJIMA SVI TI PROJEKTI DONETI DOBROBIT,A OSTALI, OSTALI NEKA KRENU TRBUHOM ZA KRUHOM NEGDE GDE NEMA OVAKVIH LIDERA.
  ILI NEKA POČNU DA ČUPAJU TRAVU,IZGLEDA DA ČUPANJE TRAVE U DELIBLATSKOJ PEŠČARI DONOSI VELIKU ZARADU, NARAVNO ONIMA KOJI HOĆE DA RADE NA SVOJIM ČULIMA I LEČE SE OD SIROMAŠTVA.

  ОдговориИзбриши
 2. Slazem se u potpunosti, pogotovo ONI KOJI ZELE DA RADE. Pitanje "zar ima i takvih u nasem mestu"?? Secam se kako se moralo uvoziti iz "komsiluka": kopaci, beraci, nadnicari razne vrst dok su karlovcani kukali kako nema posla ili plata mala i to dobrih 60 g. Mislim da se tu nista nije promenilo!!!

  ОдговориИзбриши