недеља, 26. децембар 2010.

Najbolje što imamo!

Nedavno su održani izbori u vladajućoj stranci. Hvalile su se demokrate kako će prvi put biti korišćene elektronske kartice pri glasanju i naravno sistem je pao, kao što, u ostalom, sistem uvek padne kad oni umešaju prste. Naprezali su se i da objasne kako je demokratski i to što, prvi put od osnivanja stranke, u trci za predsednika članovi nemaju izbor i mogu da glasaju isključivo za Tadića.

Dosta budalaština se moglo čuti, ali meni je najzanimljivija bila ona u kojoj je novi stari predsednik stanke podilazio svom stadu partijskih glasača pričom kako su oni pokretačka snaga Srbije, puni entuzijazma, želje za dokazivanjem, najobrazovaniji, najpametniji i sve naj... Kako stado ume samo da prati svog čobanina ili ovna predvodnika svejedno, tako su i lokalni funkcionerčići preuzeli istu priču. I u našoj maloj nerazvijenoj opštini moglo se čuti kako naša predenost leži u isto tako naj, naj ljudima i naj, naj timu demokrata.

E sad, neko bi i mogao da poveruje u to, ali samo, ukoliko nema pojma ko su kadrovi koje je vlast (čitaj DS) postavila na direktorska i druga upravljačka mesta u svojoj nadležnosti, kao što su mesta direktora KDS „Kablovska BK“, DJKP „Usluga“ predsednika Saveta MZ... Na ta mesta su, po pravilu, postavljani partijski članovi koji nemaju ni obrazovanje, ni radno iskustvo potrebno za obavljanje rukovodećih funkcija.

Moram da priznam da su mene uverili da to jeste ono najpametnije, najsposobnije, najobrazovanije i sve naj što oni imaju! Ostaje samo da me ubede u to da je prednost Karlovca uptravo u tome što na ta mesta nisu došli npr. menadžeri, pravnici, neki iole obrazovani kadrovi.

Da je, kojim slučajem, na mesto direktora KDS-a imenovan, recimo, pravnik sada ne bi došlo do situacije da jedan radnik tuži to preduzeće zbog nezakonitog otkaza. Direktor bi znao da ne može da da otkaz nekom radniku samo zato što mu je to rekao partijski šefčić. Taj pravnik bi pogledao ugovore i za nekoliko minuta shvatio da, i pored najbolje volje da udovolji svom nadređenom (u partijskoj hijerarhiji), ukoliko to uradi njegovu odluku će poništiti inspektor za rad. Tako bi izbegao blamiranje pred sudijom, svojim radnicima, građanima Karlovca ali takođe bi sprečio tužbu. Ovako imamo situaciju u kojoj se direktor potpuno izblamirao jer je morao da vrati na posao radnika kome je prethodno dao otkaz i da mu isplati plate za period kada ovaj nije ni radio. Naravno ne iz svog džepa!

Da je, kojim slučajem, na mesto direktora KDS-a imenovan, recimo, menadžer ne bi moglo da se desi da npr. nekoliko dana nema sportskih programa jer je NEKO zaboravio da otkupi signal ili da za godinu dana ne dođe do poboljšanja usluge (kvalitetnije slike, programa...) Od menadžera bi se moglo očekivati da napravi plan razvoja preduzeća, unapređenja poslovanja. Ovako imamo situaciju u kojoj direktor Kablovske BK, umesto da brine o radu preduzeća na čijem je čelu, razmišlja o tome kako da zavrne 40 uličnih sijalica. Pregovara sa MZ i Uslugom ko treba da odvoji novac za kupovinu 22 bele i 18 žutih svetiljki (izvinjavam se ako broj i nije baš najprecizniji☺).

By the way, u mojoj ulici već skoro mesec dana ne radi nekoliko uličnih sijalica. Eto koliko uspešno radi i taj posao!

Privatnik bi direktoru svog preduzeća, koji ovako radi, automatski dao otkaz. U stvari, kad bolje razmislim, ni jedan privatnik ne bi zaposlio nekog bez ikakvih kvalifikacija osim u slučaju da želi da plaća penale iz svog džepa i na kraju propadne.

Pošto to nije privatno preduzeće imamo situaciju da se na upravljačka mesta postavljaju kadrovi čija je jedina kvalifikacija partijska knjižica i neizmerna sklonost ka šlihtanju partijskim vođama. A rezultat svega toga? Rezultat je poražavajući!

ZIMSKI DAN

Da smo malo drugačiji
ovo bi moglo da bude mnogo lepo mesto

Malo je sakrio sneg
malo ugao snimanja



Klikni na sliku za veći format, pa još jednom za dodatni zum 

четвртак, 16. децембар 2010.

U susret Novoj godini!

Božićni i novogodišnji praznici samo što nisu stigli. Izlozi su već odavno prepuni motiva koji najavljuju Novu godinu, Božić... I sneg pada već danima. Prava zimska idila, reklo bi se.

Deca su presrećna, uskoro će zimski raspust, sneg na sve strane, pa grudvanje, pa sankanje, pa pravljenje sneška belića, pa pokloni za Novu godinu i Božić. Deca i treba da budu srećna i zadovoljna. Ona ne razmišljaju kako obezbediti tople prostorije, hranu, odeću i obuću, kako platiti komunalije... Naravno klinci i ne treba da se time bave, za to će biti vremena, i previše, kad porastu!

Odrasli pak, i nisu tako zadovoljni i srećni. Kako bi i bili kad se uzme u obzir šta su sve preživeli ove godine, a i predhodnih. Cene vrtoglavo rastu a plate ostaju iste. Još treba da budu srećni oni koji ih primaju, veliki broj Karlovčana i ne prima plate iako radi, mnogi su ostali bez posla, pa inflacija, nestašice a za sve je izgovor tzv. SEKA ili ti svetska ekonomska kriza.

Jedino je još naš predsednik opštine, kao i ostali funkcioneri, zadovoljan proteklom godinom. Kako kaže, uspeo je da realizuje gro planiranih aktivnosti. Blago njemu!

Predsednik je ponosan jer je početkom ove godine 30 žena završilo osnovnu informatičku obuku. Čestitamo! Opština je uspešno predstavljena na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Ozbiljno! Da mi je znati po kojim kriterijumima se merila ta uspešnost!

Dalje Predsednik kaže da je rekordan broj odluka od značaja za razvoj opštine doneto VEĆINOM GLASOVA na sednicama Opštinskog veća i 26 sednica Skupštine opštine. Ja sam bila uverena da se u demokratiji sve odluke donose većinom glasova, a ne samo neke pa bio to i rekordan broj! Ali šta ja znam...

Hvali se Predsednik da su poodmakle aktivnosi i na izgradnji vetroparkova. Stvarno! Na kojoj lokaciji, ko su investitori? Sram me bilo još se usuđujem da pitam, Predsedniku se veruje na reč!

I na kraju, meni najomiljenije: „Na uštrb stimulacije funkcionera Opštinske uprave, jednokratnom novčanom pomoći od 10.000 dinara pomogli smo 250 radnika fabrike suhomesnatih proizvoda „Banat“ iz Banatskog Karlovca koji mesecima nisu dobili platu“- kaže Predsednik. Moja pitanja su:

  1. Zašto predsednik plaća jednom privaniku radnike, kad taj privatnik ne uplaćuje samodoprinos Karlovcu 10 godina, ne izmiruje obaveze prema Komunalnom preduzeću?
  2. Kako predsednik sme da deli novac, koji smo mi kroz poreze dali državi, nekim privatnim firmama?
  3. I kolike su, bre, te STIMULACIJE opštinskih funkcionera kad mogu da odvoje 2.500.000,00 din. (dvamilionapetstotinahiljada dinara) za 2 meseca?!

I sve to je predsednik uradio za samo godinu dana! malo li je? S’ obzirom na sve, zaslužio je Predsednik, da sa svom ostalom decom, svoje detinjstvo provodi srećan i zadovoljan, kako i dolikuje. Kad poraste i zrelo pogleda na stvari zaboleće ga glava kao što već boli većinu stanovnika opštine! A mi nikako ne želimo da se to dogodi.

*******

Na kraju hoću svima da poželim srećnu Novu godinu, puno ljubavi, zdravlja, uspeha, manje stresa i nerviranja sa nadom da ćemo u buduće svi praviti pametnije izbore!

уторак, 14. децембар 2010.

SA KIM PODELITI

Pre nekih mesec dana na zvaničnom sajtu MZ Banatski Karlovac pročitao sam vest o uvođenju komunalne policije.
Članak je intoniran tako da građanin pomisli kako vlast u Opštini i Mesnoj zajednici jedva čekaju "puštanje u pogon" ove nove institucije.
                                          Klikni na sliku da je uvećaš
Predlog lokacije za koktel povodom svečanog početka rada komunalne policije

Naravno, ovo je društvo u kome su i Ustav, i zakoni, i školski udžbenici - prazno slovo na papiru, pa o nekoj internet prezentaciji mesne zajednice da i ne govorimo.
Jer, prvo što bi komunalni policajac morao da uradi jeste da inicira privođenje predsednika opštine, načelnika opštinske inspekcije, direktora DJKP "Usluga", jer drže deponiju od nekoliko hektara usred gradskog naselja, jer petnaest godina ne rešavaju problem i pored odluka republičke inspekcije, i pored toga što su pre skoro dve godine od Ministarstva za državnu upravu i lokalnui samoupravu dobili dva miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za izmeštanje i rekultivaciju deponije - a ni od posla ni novca ništa.
O ovome sam, odmah pošto sam vest pročitao, pokušao da sa Karlovčanima razmenim mišljenja na "našoj" zvaničnoj internet prezentaciji, u forumu. Naravno, tamo nisam dobrodošao, jer ne vidim carevo novo odelo, za mene je on GO kao od majke rođen, i moj post nije ni ugledao svetlo dana.
Pre desetak dana, ni u delu foruma koji nosi naslov "Citat iz moje omiljene knjige", nije objavljen moj post koji sadrži citat iz knjige naše istoričarke Dubravke Stojanović, pa sam ga stavio ispod naslova ovog bloga.
Zvanična internet prezentacija, za koju je od novca građana odvojeno 200.000 dinara, nije, dakle, dostupna građanima. Ona služi da se par puta mesečno neki nesposobni funkcionerčić MZ ili Opštine oglasi sa nekakvom nebulozom, poput one na opštinskom sajtu, gde kaže da će Opština i dalje nastaviti sa privlačenjem investicija. Pa, čak je i pogon za proizvodnju drvenih gajbi vlasnik morao da iseli u drugu opštinu, jer ovde nije mogao da dobije plac; čak mu se isplati da plati vozača, gorivo i održavanje autobusa i svakodnevno vozi radnike iz Karlovca sedamdeset kilometara do nove lokacije.
Ja mogu da sređujem svoju kuću i svoje dvorište, mogu da čitam i obrazujem se, ali sa kim sređivati i obrazovati Karlovac i Srbiju.

Svejedno, nadam se da će neko da se uključi.

Makar oni koji znaju da smo lideri u regionu; da me prosvetle.

петак, 10. децембар 2010.

Čekajući zvanične rezultate referenduma

Kao što to obično biva kad se poslovima bave oni koji posao ne umeju da rade, dogodi se fijasko! Tako je, u jednoj maloj južnobanatskoj varošici vlast uvidela da samodoprinos ističe krajem godine i da na tome treba poraditi. Sastao se Savet MZ, diskutovao o tome na koliko godina, u kom procentu i kome će se samodoprinos odbijati, kada će se referendum sprovesti i naravno (ono, za njih najznačajnije) izabrao komisiju koja će primiti dnevnice za sprovođenje referenduma.

Naravno, niko od lokalnih vlastodržaca se nije setio da građane informiše o svojim odlukama. Stanovnici Banatskog Karlovca nisu čuli ni na koliko godina se samodoprinos izglasava, ni kome će se i koliki procenat od prihoda obustavljati. Mnogi nisu ni znali da je referendum o samodoprinosu raspisan. Niko iz Saveta MZ se nije potrudio da Karlovčanima obrazloži koliko novca planiraju da sakupe, šta sa tim novcem žele da urade, uopšte zašto je potrebno da samodoprinos bude izglasan.

A, kako da sve to objasne? Kako da bilo koga ubede, kad ni oni sami nemaju ideju šta bi trebalo uraditi?

Ne treba mnogo truda da se sazna za šta su do sada trošena sredstva. Dovoljno je otići na zvanični sajt MZ i pročitati zapisnike sa sednica i videti šta Savet radi. Ili bolje nemojte, pripašće vam muka! 90% rada Saveta svodi se na odobravanje sredstava za slave, izložbe, pozajmice, proslave, večere... Nigde vizije, nigde plana, nigde ni najmanje ideje kako vide Karlovac na kraju svog mandata.

Naravno, referendum je održan. 13-og i 14-og novembra građani Karlovca su imali priliku (bar oni koji su obaveštenje o samodoprinosu dobili) da izađu na referendum. Naravno, izašao je smešan broj glasača, nešto više od 200. Logično, samodoprinos nije prošao. Naravno, komisija i mesec dana nakon referenduma nije objavila zvanične rezultate (možda još uvek broji glasove), preopterećeni su poslom! Naravno, nikome iz vlasti ne pada na pamet da podnese ostavku jer ne vide problem u tome što im sugrađani, u tako ogromnom broju, ne veruju. Ni trunka odgovornosti, ni trunka samokritičnosti! Logično, ovo je zemlja Srbija.

недеља, 5. децембар 2010.

POŠTO BUDUĆNOST?

Večeras sam čuo priču o štrajku radnika "Banata" (Industrija mesa i konzervi iz Banatskog Karlovca).
Ako su lagali mene - i ja lažem vas!
Ti ljudi mesecima ne primaju platu.
Takvi kakvi su, vaspitani socijalističkim samoupravljanjem, pravoslavno-rodoljubivom retorikom devedesetih, svesni da su za njihove nedaće krivi ustaše, Šiptari, Nemci, Amerikanci, masoni, Jehovini svedoci..., otišli su pred opštinu.
Brižni predsednik, Bog ga sačuvao, uskratio je svojim malobrojnim, preopterećenim radnicima prekovremeni rad, dnevnice, račune za mobilne telefone i još ponešto (do kraja godine) i na račun toga uplatio ojađenoj radničkoj klasi po 10.000 RSD.
The strike is over!Imao sam želju da zahvalnom stadu stavim primedbu na postupak precednika opštine, u smislu : ta preopterećena administracija, ta malobrojna ministarstva, pola godine bitku biju sa Skupštinom, odriču se neophodnih sredstava, računaju samo na najneophodnije potrebe, pokušavaju iz sve snage da se uklope u mogućnosti ničim izazvanim sankcijama uništene privrede, i kad se izbore za te svoje sirotinjske budžete - neko, makar i iz filantropije, promeni namenu tih budžetskih sredstava! Ne može, ljudi! To je protivzakonito, za to se odgovara!
Ne, fala njemu, čovek je nama dao!
Ne, nije ti dao, čoveče (da ne preterujem), dao je privatnom vlasniku klanice, jer ti je to on dugovao, i ne to, nego pedeset puta toliko. Dao je njemu, da bi mu ti opet sutra došao na posao, da radiš volonterski!
Ali, ipak nam je dao!
Ne, nije ti dao, to mi je manje od pola mesečnog računa samo za gas (fala južnom toku i svetom putinu), nije ti dao, samo ti je zamazao oči!
E, dao mi je, i kad sutra opet ne budem mogao više, ja ću opet pred opštinu!
...E, pa ja neću pred opštinu, mada ne mogu više!

петак, 3. децембар 2010.

PRIČA O ODGOVORNOSTI

Pre par nedelja u Banatskom Karlovcu imali smo referendum o uvođenju mesnog samodoprinosa.

Ja sam izašao na referendum, kao i par stotina drugih, kako sam čuo. Samodoprinos nije izglasan.

Iz razloga koje ću kasnije objasniti glasao sam PROTIV.Kako sam ja glasao, naravno, nije ni bitno. Karlovac ima skoro 5.000 birača.

Banatski Karlovac ima zvaničnu prezentaciju na internetu (http://banatskikarlovac.rs/), za koju je iz budžeta odvojeno, opet kako sam čuo, 200.000 dinara.

Na navedenom sajtu (za moj ukus solidno urađenom), ne može se videti, kako se to sada uobičajeno kaže, koliko je koštao poreske obveznike.

Nema rezultata referenduma o samodoprinosu. Nije bilo ni najave istog, sa podsećanjem da je to za zajedničko dobro, da će od prikupljenog novca biti urađeno ovo ili ono. Zašto bi bili zainteresovani da saopštavaju rezultate, i da agituju za isti, kad nisu mogli da se dogovore koliko kome.

Posle "izletanja" na prezentaciji sa priznanjem da je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobijeno 2.000.000 dinara za izradu projekta dislokacije i rekultivacije postojeće divlj(ačk)e deponije usred gradskog naselja, i nakon isteka godinu i po dana, nema referisanja građanima da li od pomenutog novca ima išta, pošto od rešenja deponije ništa nema svakako. Ona je u sve gorem stanju, dve asfaltirane ulice su zatrpane smećem, jer ga tu i bacaju, od "svesnih" građana do vozila komunalnog preduzeća.

Zašto bi izveštavali dokle se stiglo, kad je na moje insistiranje u forumu sajta da se to pitanje pokrene čopor anonimnih kerova osuo paljbu po meni. Nijedan se nije potpisao, a sasvim je jasno da je barem polovina identiteta izmišljena od strane moderatora i administratora. Niko se nije našao da mu to smetlište smeta i da me podrži.

Zašto bi izveštavali, kad Ministarstvo koje je novac dalo ne reaguje, i pored mog dopisa. Pa, dali su narodne, ne svoje pare!

Zašto, kad Ministarstvo zdravlja ne reaguje, Ministarstvo ekologije, poljoprivrede. Pa, ministar zdravlja je doživotna funkcija, on i nije tu zbog opšteg, već svog zdravlja.

Zašto, kad Predsednik Republike ne reaguje, osim što sam dobio odgovor da će posredovati. Ako bude slikanja, možda se i pojavi.

Zašto, kad nijedan pokrajinski sekretarijat, pandan navedenim ministarstvima, ne reaguje.

Na konkursu "Jačanje dijaloga civilnog društva Srbije i EU" delegacija Evropske Unije dodelila je organizaciji Lider+ iz Banatskog Karlovca 73.000 eura.

Ovo smo mogli da pročitamo na sajtu, ali za šta će novac biti potrošen, za šta se troši, ili da li je ostao još koji cent - ni reči.

Zašto bi nas obaveštavali, kad je jedan od moderatora sajta vladajuća stranka, i koji se, O tempora, o mores, bez stida i srama, o političkoj odgovornosti i sukobima interesa da i ne pričamo, tako i potpisuje (DS), i to objašnjava pobedom na izborima.

Čega se pametan stidi - time se budala ponosi.

Sa žaljenjem konstatujem da se udarac u dno desio!

Ovo društvo konačno nema problem sa vlašću koja krade.

Taj talog je prosto nesposoban.

ZBOG ČEGA?

Prilično sam se obradovao kada je postavljena zvanična internet prezentacija MZ Banatski Karlovac.

Mislim da je tako nešto odavno bilo potrebno, jer je to sada najefikasniji način da se svi uključimo u zajednički posao, to je mesto gde svi mogu da čuju sve, da zatraže ili ponude rešenje, da hvale i kritikuju...

Prezentacija je zadovoljila moje kriterijume, sadržajem i estetski. Dopalo mi se što ima i forum. Vest se saopšti, slike se pokažu, ali doživljaj je kompletan tek kad se vidi utisak koji su ostavili

Vrlo brzo, međutim, ispostavilo se da nije ni planirano da svi čuju sve.

Trebalo je da svi čuju samo neke. Ostali su imali da odigraju ulogu oduševljene publike.

To što neko ne razume da hranu I turizam može da prodaje jedno od najprljavijih mesta jedne od najprljavijih zemalja u Evropi je njegov problem. U Potemkinovom selu, iako je u ritu, može se baviti I alpskim skijanjem.

Na forumu se pojavilo pedesetak anonimnih likova, uglavnom punih pravednog gneva na nas dvoje koji smo pod punim imenom I prezimenom pokušali da razgovaramo o problemima. Gotovo svi su bili klonovi, ovaj ili onaj moderator ili administrator javljao se pod lažnim imenom da podrži samog sebe pod drugim lažnim imenom.

Posle par meseci brojnih sramotnih postova I pravog izliva primitivizma, neko od pametnijih iz tog društva, shvativši da ne može da civilizuje svoje saigrače, našao je rešenje tako što je zatvorio forum za nas dvoje.

Probao je I da opera neke fleke, uklonivši ime vladajuće stranke sa spiska moderatora foruma na sajtu Mesne zajednice.

Sad jednom mesečno objave novi sadržaj na prezentaciji, uglavnom o uspesima fudbalera.

Izveštaja šta je bilo sa novcem dobijenim da se odradi neki posao – nema. A posao odrađen nije, naravno.

Nema veze, niko to I ne pominje.

Svi se pravimo ludi. To je postao nacionalni sport broj jedan.

Nikad se ni jedan problem neće rešiti ako o njemu ne razmišljamo I razgovaramo.

Ja sam loš sportista, naročito u nacionalnom sportu broj jedan.

Volim da razmenjujem mišljenje.